Totuus ohjelmistoprojekteista

Jos joku sanoo, että ohjelmistoprojektit ovat helppoja ja niistä on selvitty ilman ongelmia, he valehtelevat.

Erityisesti taloushallinnon ja toiminnanohjausjärjestelmän ohjelmistot ovat yrityksen liiketoiminnan kannalta keskeisessä roolissa. Niihin investoidaan merkittäviä summia niin rahaa kuin henkilöresursseja. Näin ollen myös odotukset ovat korkealle. Välillä epärealistisenkin korkealla.

Vaikea ohjelmistoprojekti ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi tuomittu epäonnistumaan. Päinvastoin. Onnistuneissa projekteissa asiakkaalla on usein realistinen näkemys omasta liiketoiminnasta ja siihen liittyvistä haasteista. Näissä projekteissa myös asiakkaan projektipäällikkö on hyvin kartalla omista tehtävistään. Ohjelmistotoimittajan tehtävänä on taas haastaa asiakasta ja sen olemassa olevia toimintamalleja.

Törmäsin joskus tähän kuvaa, joka sopii paremmin kuin hyvin toiminnanohjausprojekteihin:

Your-ERP-plan-vs-reality

Jotta esteet, sudenkuopat ja ojanpohjat eivät muodostuisi ylitsepääsemättömiksi ja maaliviiva olisi mahdollista saavuttaa kunnialla, tarvitaan yhteinen suunnitelma. Tämän suunnitelman avulla on helpompi saavuttaa määritellyt välietapit ja luovia yhdessä karikoiden ohi. Tivi listasi seitsemän neuvoa miten epäonnistua it-hankkeessa. Toimi siis päinvastoin varmistaaksesi, että pääset maaliin voittajana.


Kirjoittaja: Pasi Kiikkinen

EmCen myyntijohtaja