Ajankohtaista

Teknologiasta tehoa työntekoon ja taloushallintoon

Blogi - 23.12.2018

EmCen käyttäjäpäivillä vieraili tänä vuonna toinen toistaan inspiroivampia puhujia. Tunnelmoimme nyt marraskuisia käyttäjäpäiviä näin jälkikäteen! Tekoälyn sanansaattaja Taneli Tikka kävi kertomassa meille, miltä työn tulevaisuus näyttää tekoälyn ja edistyneen teknologian yleistyessä organisaatioissa. Lue lisää Tikan mietteistä tästä artikkelista!

Clarion-hotellissa järjestetyillä EmCen käyttäjäpäivillä  vietettiin perjantaina 23.11.2018 taloushallinnon päivää. Päivä koostui mitä mielenkiintoisemmista puheenvuoroista, joista yhtä saapui pitämään Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n toimitusjohtaja Taneli Tikka. Tikka tunnetaan digitalisaation, robotisaation ja älykkään teknologian vahvasta tuntemuksestaan. Edellä mainitut muuttavat organisaatioita ja niiden rakenteita nyt ja tulevaisuudessa. Mutta millä tavalla? Siitä lisää seuraavaksi!

Tehoa ja varmuutta teknologiasta

Edistyneet robottiautot, geenimanipulaatio, 3D-mallinnus, kehittynyt plasmoniikka, kvanttitietokoneet…pysytkö vielä perässä? Tätä ja paljon muuta on luvassa tulevaisuudessa, kun uutta, alati kehittyvää teknologiaa päästään hyödyntämään.

On sanomattakin selvää, että robotiikan ja älykkään teknologian myötä myös työelämä ja organisaatiot tulevat muuttumaan. Vaikka plasmoniikka ja kvanttitietokoneet saattavat vielä kuulostaa monien korvaan rakettitieteeltä, niitä ei kannata pelästyä. Perusajatus älykkäiden järjestelmien ja koneiden hyödyntämisen taustalla on yksi ja sama: entistä nopeampi ja varmempi työnjälki.

Kun muutoksille ollaan avoimia, voidaan älykkäistä järjestelmistä saada suurta apua ja hyötyä organisaation liiketoiminnan harjoittamiseen. Esimerkiksi älykkäät taloushallinnon järjestelmät pystyvät käsittelemään todella suuria datamääriä sekä hahmottamaan ja muistamaan monimutkaisia malleja sekä syy-seuraussuhteita.Ja mikä parasta, järjestelmät tekevät rutiininomaisen työnsä väsymättä ja mielellään. Siinä missä esimerkiksi kulukuittien läpikäynti saattaisi olla ihmisille tylsistyttävää ja työlästä, tekee kone sen tylsistymättä ja tasalaatuisesti ilman virheitä. Täten työ saadaan hoidettua tehokkaammin, ja ihmisen aika ja osaaminen voidaan keskittää niihin asioihin, joihin vaaditaan ihmisen ainutlaatuista älykkyyttä ja osaamista.

Taloushallinnossa tekoälystä on saatu suurta hyötyä muun muassa rikosten ja vilppien selvittämiseen tilintarkastuksessa, sopimusten katselmointiin sekä liiketoiminnan ennustamiseen”, Tikka listaa.

Asiakaskokemus on kaiken ydin

Vaikka teknologian kehittyminen tuo mukanaan suuria muutoksia, Tikka muistuttaa, ettei teknologia itsessään ole kaiken keskiössä, vaan asiakaskokemus on.

”Esimerkkinä voidaan pitää vaikkapa musiikin suoratoistopalvelu Spotifyta. Musiikkiteollisuus ei mullistunut siksi, että Spotify tuli markkinoille, vaan siksi, että aikaisempi käyttökokemus ja bisnesmalli oli asiakkaan näkökulmasta huono. Spotify on mahdollistanut sen, ettei enää tarvitse ostaa kokonaista albumia kuunnellakseen yhden tietyn biisin.”

Spotify ei ole ainoaa laatuaan, vaan listan jatkeeksi voi lisätä muun muassa elokuvien suoratoistopalvelu Netflixin ja verkkokauppa Amazonin. Spotifyn ja Netflixin kaltaisten uusien palveluiden kautta on havahduttu, kuinka epäkäytännöllinen aikaisempi käyttökokemus on ollut, eikä siihen ole enää haluttu palata. Teknologian sijaan siis asiakastyytyväisyys on kaiken ytimessä. Kun uusia teknologiaratkaisuja innovoidaan asiakas etusijalla, saavutetaan sekä asiakkaita että yrityksiä hyödyttäviä lopputuloksia.

”Selvänä trendinä on siirtyminen jäykistä, keskitetyistä malleista hajautettuihin ja dynaamisiin malleihin. Yritysten on hyvä pysyä mukana tässä muutoksessa, jotta ne eivät jää kilpailijoiden jalkoihin”, Tikka summaa.

Koneet eivät korvaa aitoa empatiaa

Kun tulevaisuus pitää sisällään entistä tehokkaampia ja älykkäämpiä teknologisia järjestelmiä ja robotteja, saattaa helposti herätä huoli, korvaantuuko ihmisten tekemä työ. Tikan mielestä tästä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

”Rutiiniomainen työ tulee varmasti korvautumaan teknologialla, mutta työ, jota tehdään ihmiseltä ihmiselle, ei korvaudu.”

Tällaisia töitä ovat esimerkiksi tiimeissä työskenteleminen, neuvotteleminen, sparraaminen, valmentaminen, kasvattaminen sekä johtaminen. Asiakaspalvelurobotti pystyy pahoittelemaan rikkoutunutta matkalaukkua, mutta aitoa empatiaa robotti ei osaa näyttää. Aito empatia vaatii ihmisen läsnäoloa, jota älykkäimmätkään laitteet eivät pysty korvaamaan.

Älyteknologia tuo mukanaan myös haasteita. Tikka ennustaa, että yksi älyteknologian mukanaan tuomista haasteista on supertuottavuuden lisääntyminen työyhteisöissä, mikä johtaa työyhteisön sisällä syntyviin eroihin supertuottavien ja ei-supertuottavien työntekijöiden välillä. Tällaisten työyhteisöjen johtaminen ja erojen tasaaminen tulee olemaan haaste, jonka ratkaisemiseen tarvitaan ihmisen johtamistaitoa.

Robotiikkaa ja älyteknologiaa ennakkoluulottomasti hyödyntämällä voidaan tehostaa ja uudistaa työelämää mullistavalla tavalla. Kaikesta teknologiasta huolimatta työelämään jää kuitenkin iso tila inhimillisyydelle, jota ei voida tekoälyllä korvata.

Me EmCellä uskomme, että yrityksen tarpeita vastaava taloushallinto-ohjelma on tärkeä osa sujuvaa liiketoimintaa. Tutustu sähköiseen taloushallinnon ohjelmaamme sekä muihin palveluihimme!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Uusimmat

 • 22.6.2020
  Näin nopeutat palvelupyyntösi käsittelyä HelpDeskissä
  Lue lisää »
 • 25.2.2020
  EmCe-nimen tarina
  Lue lisää »
 • 19.2.2020
  Näin tyhjennät selaimesi välimuistin
  Lue lisää »
 • 20.12.2019
  Palkkahallinnon muistilista vuodelle 2020
  Lue lisää »
 • 26.11.2019
  Basware InvoiceReady – Vuodenvaihteen muistilista
  Lue lisää »
 • 15.11.2019
  Verkkolasku kulkee myös Postin lakon aikana
  Lue lisää »
 • 10.10.2019
  Uusi verkkolaskulaki – Mistä on kyse?
  Lue lisää »
 • 29.1.2019
  Jännittäviä pelihetkiä ja makeita juttutuokioita – lue Tili- ja Veropäivien jälkitunnelmat!
  Lue lisää »
 • 20.1.2019
  Tilipalvelu Saarelan EmCe 365 -menestystarina palkittiin makeasti
  Lue lisää »
 • 24.12.2018
  Miksi palkkahallinnolla on tärkeä rooli yrityskulttuurin rakentamisessa?
  Lue lisää »