EmCe-vinkki: #16 EK-tilastojen käyttöönotto ja lähetys

EK-tilastojen lähetysaika on taas käsillä. Elinkeinoelämän keskusliitto suosittaa yrityksiä lähettämään palkkatilastotiedot syyskuun aikana. Tarkista onko ominaisuus käytössäsi ja miten EK-tilastojen lähetys käytännössä hoituu.

EK:n palkkatilastotiedot kerätään jäsenyritysten palkanlaskentajärjestelmistä yksilötason tietoina. Tilastokeskus käyttää EK:n keräämää aineistoa yksityisen sektorin virallisen tilaston perusaineistona myös EU:n tarpeisiin, joten yritysten EK:lle toimittamien tietojen avulla vältetään päällekkäinen tiedonkeruu. Henkilötunnusten avulla Tilastokeskus voi yhdistää mm. verottajatietoja palkkatilastoaineistoon. Eri tilastoalojen välillä on eroja siinä, keitä tiedustelu koskee. Tiedot annetaan syyskuun ajalta maksetuista palkoista siten, että kaikki palkkaerät vastaavat täyden kuukauden palkkaa.

EmCe-ohjelmassa EK-tilastot on maksullinen lisäominaisuus. Voit tarkistaa onko ko. ominaisuus käytössäsi seuraavasti:

 Ohje > Tietoja EmCe ohjelmistosta > Rekisteröintitiedot

Mikäli EK-tilastot kohdan Arvo -kentässä on jokin luku, on ominaisuus käytössäsi. Mikäli kentässä lukee ”lisäoptio”, ei ominaisuus ole vielä käytössäsi.

EK_tilasto1-1024x821

 

Näin muodostat lähetysvalmiit EK-tilastot:

1. Vie henkilöiden tilastotietoihin vaadittavat tiedot (kuten EmCe-yritys, ilmoituslaji ja tilastoala) EK:n antamien ohjeiden mukaisesti
2. Tarkasta/lisää oikeat palkkalajit, joilta tiedot halutaan kerätä
3. Muodosta csv-tiedosto ja tallenna se koneellesi
4. Lähetä aineisto EK:n verkkosivuilta kirjautumalla palveluun omilla tunnuksillasi.

Tiedot viedään vain kerran, joten ne ovat käytössäsi myös tulevina vuosina. Näin teet tilastojen tekemisestä helppoa ja nopeaa.

Jos haluat aktivoida EK-tilastot käyttöösi tai tarvitset apua niiden muodostamisessa, ota rohkeasti yhteyttä myyntiin tai omaan vastuumyyjääsi.


Kirjoittaja: Aija Vuorinen

EmCen Sovellusasiantuntija. EmCeläinen vuodesta 2004. Osaamisalueina Palkka-, Poissaolo-  ja Työajanhallinnan ratkaisut. On tehnyt sovellusasiantuntijan töitä vuodesta 1990 eri ohjelmien parissa ja pitää työstään edelleen. Rakastaa Alppeja, Lapin luontoa, patikointia ja moottoripyöräilyä. Asuu omakotitalossa, jossa on iso piha, eli kynsien aluset mullassa kaiket kesät.